Είχα τη θεία τύχη και ευλογία να παραβρεθώ στην εκδήλωση της Σχολής Γονέων Κατερίνης – Ανοικτό Πανεπιστήμιο με θέμα: «Πως μιλάμε στους νέους για τον Θεό σήμερα;» και με ομιλητή τον Αρχιμανδρίτη Π. Ανδρέα Κονάνο.
Δεν ήταν τυχαίο γεγονός η παρουσία εκατοντάδων πολιτών σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα, με όρθιους τόσο στους εσωτερικούς, όσο και στους εξωτερικούς διαδρόμους του πνευματικού κέντρου.
Ο κόσμος δεν περίμενε να δει και να ακούσει κάποιον σημαντικό πολιτικό ηγέτη, ούτε κάποιο προβεβλημένο και διαφημισμένο πρόσωπο του δημόσιου βίου. Οι άνθρωποι σήμερα έχουν ανάγκη από διαφορετική προσέγγιση και από ξεχωριστά ερεθίσματα.
Ένας απλός Ιεράρχης με χιούμορ και με λόγια της καθημερινότητας καθήλωσε τους ακροατές του που σε καμιά στιγμή της ομιλίας του δεν δυσανασχέτησαν ούτε εκδήλωσαν σημάδια κούρασης και βαρεμάρας.
Ο Πανοσιολογιότατος δεν χρησιμοποίησε ξερούς δογματικούς όρους με δυσνόητες και δύσκολες έννοιες. Μίλησε στο ακροατήριο ως φίλος, ως συνάνθρωπος, ως ένα λιτό παιδί του Θεού. Όχι δεν ήταν αυστηρός και σκληρός. Δεν δήλωσε αναμάρτητος και παντογνώστης. Είχε την τόλμη να παραδεχτεί πως αδυνατεί να δώσει απάντηση σε όλα τα θεολογικά ερωτήματα που του θέτουν οι μαθητές του γιατί όποιος καυχιέται ότι ξέρει πολλά για το Θεό, τελικά αποδεικνύεται ότι δεν γνωρίζει τίποτα.
Ταπεινότητα, αυτογνωσία, αυτοκριτική, κατανόηση, πίστη, αγάπη, προσαρμογή στην πραγματικότητα είναι τα σημεία τα οποία εξέφρασε ο Π. Κονάνος προς όλους εμάς τους γονείς που αγωνιούμε για την τύχη των παιδιών μας.
Όλοι αποχωρήσαμε γεμάτοι στην καρδιά και το νου. Όλοι προβληματιστήκαμε για την αγωγή και την ανατροφή που επιχειρούμε με καταναγκασμό, με αυστηρότητα και λανθασμένη μέθοδο να επιβάλλουμε στα παιδιά μας. Σε όλους μας εισήλθε πιο βαθιά στην ψυχή ο θείος λόγος. Όχι ο στεγνός και βαρετός λόγος του κάθε ιεροκήρυκα που απωθεί τους νέους από την εκκλησία και φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα από τον αληθινό ρόλο που του εμπιστεύεται η Ορθόδοξη Εκκλησία.
Τα λόγια του Π. Ανδρέα Κονάνου κατευθύνονται και εγκαθίστανται απευθείας στην καρδιά του ακροατή. Είναι ένα ανώδυνο φάρμακο χωρίς παρενέργειες και επιπλοκές. Είναι λόγια μέσα από τα τερτίπια της ζωής που συνδυάζονται με παραδείγματα, με χιούμορ και κεντρίζουν το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων γιατί είναι λόγια της δικής τους γλώσσας, των δικών τους προβλημάτων και αναγκών.
Αν σε κάθε επαρχιακή πόλη υπήρχε ένας ιερέας σαν τον Π. Κονάνο θα είχαμε σώσει πολλούς γονείς από τα λάθη και τις παραλείψεις. Θα είχαμε σώσει πολλούς νέους και νέες από τα ολισθήματα των σύγχρονων επιρροών. Θα είχαμε στα σωθικά μας αρετές και πλούτη ανεκτίμητης αξίας.
Θερμά συγχαρητήρια στη Σχολή Γονέων Κατερίνης – Ανοικτό Πανεπιστήμιο για το σπουδαίο έργο και ρόλο στην κοινωνία μας.
Γιάννης Τσαπουρνιώτης
Πηγή: Πιερική Αλήθεια