Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Οι Τούρκοι συγκρίνουν την επίσκεψη Τσίπρα μ΄ αυτή του Γούναρη το 1921! Άσχημος παραλληλισμός

Οι Τούρκοι συγκρίνουν την επίσκεψη Τσίπρα μ΄ αυτή του Γούναρη το 1921! Άσχημος παραλληλισμός

Εξ αντιδιαστολής σύγκριση της τωρινής επίσκεψης Τσίπρα στην Σμύρνη με αυτήν το 1921 του τότε Έλληνα Πρωθυπουργού Δημήτριο Γούναρη κάνουν τα τουρκικά ΜΜΕ- που χαρακτηρίζουν βέβαια από την πλευρά τους τον Δημήτριο Γούναρη ”εισβολέα”.
Τα δημοσιεύματα του τουρκικού τυπου επιλέγουν να εστιάσουν το καθένα σε διαφορετικά σημεία της συνάντησης των δύο Πρωθυπουργών  της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα και της Τουρκίας, κ. Αχμέτ Νταβούτογλου και των ομιλιών που εκφώνησαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο του 4ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας. Ωστόσο η προαναφερθείσα  αντιδιαστολή της επίσκεψης στη Σμύρνη του κ. Τσίπρα, από την πριν από 95 χρόνια επίσκεψη του  Δημητρίου Γούναρη, ειναι το κοινό σημείο σχεδόν όλων των δημοσιευμάτων.


Ο Δημήτριος Γούναρης (Πάτρα, 5 Ιανουαρίου 1867 – Γουδή, 15 Νοεμβρίου 1922) ήταν Έλληνας πολιτικός που διετέλεσε τρεις φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.  Εξελέγη βουλευτής Πατρών, αναμείχθηκε στο σταφιδικό ζήτημα και εντάχθηκε σε μία ομάδα προοδευτικών βουλευτών αποκαλούμενη “Ομάδα των Ιαπώνων”. Εν συνεχεία ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών στην κυβέρνηση Γεωργίου Θεοτόκη ενώ μετά το κίνημα στο Γουδί ίδρυσε το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο και αποτέλεσε τον βασικό φορέα του αντιβενιζελισμού. Διετέλεσε για ένα βραχύ διάστημα υπηρεσιακός πρωθυπουργός και υπουργός σε κυβερνήσεις που σχηματίστηκαν κατά τη διάρκεια του Εθνικού Διχασμού, μετά όμως την επιτυχή έκβαση του κινήματος της Εθνικής Άμυνας και την φυγή της βασιλικής οικογένειας εξορίστηκε στην Κορσική. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1919 για να συμμετάσχει ως ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος στις εκλογές, στις οποίες και εξελέγη σχηματίζοντας λίγο αργότερα κυβέρνηση. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του 1921-22 αποφασίστηκε η συνέχιση της μικρασιατικής εκστρατείας, η οποία και οδήγησε στην οικονομική χρεοκοπία, στην ήττα από τον τουρκικό στρατό και την ανατροπή της κυβέρνησης. Την επίσκεψη στην Σμύρνη την έκανε το 1921 όταν το κλίμα δυσφορίας που είχε αρχίσει να δημιουργείται στο λαό, κυρίως λόγω της μη τήρησης των υποσχέσεων περί απόσυρσης των ελληνικών στρατευμάτων, είχε αρχίσει να μεταδίδεται και στους στρατιώτες. Προς τόνωση λοιπόν του ηθικού, ο Γούναρης μαζί με τον Βασιλιά επισκέφθηκαν τα στρατεύματα στη Σμύρνη ενώ παράλληλα ενίσχυσε το στρατό με καινούρια αυτοκίνητα, όπλα κ.λπ. Μετά την εγκαθίδρυση του νέου καθεστώτος, παραπέμφθηκε μαζί με άλλα κυβερνητικά στελέχη σε έκτακτο στρατοδικείο και στις 15 Νοεμβρίου 1922 εκτελέστηκε. Ανιψιός του ήταν ο, μετέπειτα πρωθυπουργός, Παναγιώτης Κανελλόπουλος.

Ας δούμε τώρα μια παρουσίαση των τουρκικών ΜΜΕ:

-Η εφημερίδα Aksam σε πρωτοσέλιδο και με τίτλο «Αλλάξαμε το παιχνίδι» γράφει:

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, υποδέχτηκε χθες στη Σμύρνη, τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, 95 χρόνια μετά την άφιξη του Έλληνα Πρωθυπουργού, Δημητρίου Γούναρη στη Σμύρνη. Οι δύο ηγέτες μοίρασαν κόκκινα τριαντάφυλλα σε διερχόμενες γυναίκες.  

Το δημοσίευμα συνεχίζει εσωτερικά όπου αναφέρεται ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός συνοδεύτηκε από 10 Υπουργούς. Μετά τη συνάντησή τους, ο κ. Νταβούτογλου ανακοίνωσε τα ευχάριστα νέα ότι οι τουρκικές Αερογραμμές (ΤΗΥ) θα ξεκινήσουν πτήση που θα ενώσει τις πρωτεύουσες των δύο χωρών.

Ο κ. Τσίπρας, ανέφερε ότι υπογράφηκαν σημαντικές συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς τουρισμού, ενέργειας, αγωγών φυσικού αερίου, σιδηροδρομικών και θαλάσσιων μεταφορών.

-Η εφημερίδα  Cumhuriyet με πρωτοσέλιδο τίτλο «Στη Σμύρνη μετά από 95 χρόνια» γράφει:

Μετά τη συνάντησή τους, οι Πρωθυπουργοί ανακοίνωσαν την έναρξη δρομολογίου με φέριμποτ που θα ενώσει τη Σμύρνη με τη Θεσσαλονίκη.

Το δημοσίευμα συνεχίζει εσωτερικά όπου αναφέρεται ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Σμύρνη, από την ίδρυση της τουρκικής Δημοκρατίας. Πριν το 1923 (:::), τη Σμύρνη είχε επισκεφτεί ο Πρωθυπουργός Δημήτριος Γούναρης.

Ενόψει της συνάντησης των δύο Πρωθυπουργών, στο νέο Πρωθυπουργικό Γραφείο στο Κονάκι της Σμύρνης, και λόγω των εκτάκτων μέτρων ασφαλείας που ελήφθησαν, υπήρξαν επεισόδια με συνθήματα κατά του κομματος ΑΚΡ, από άτομα τα οποία με την επέμβαση των δυνάμεων Άμεσης Δράσης τέθηκαν υπό κράτηση.

Η συνάντηση των δύο Πρωθυπουργών διήρκεσε έξι ώρες. Με την ολοκλήρωσή της, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου. Ο Νταβούτογλου εξέφρασε την επιθυμία του να φθάσει ο όγκος διμερούς εμπορίου στα 10 δις δολάρια, και ανακοίνωσε την έναρξη δρομολογίου ταχείας και φέριμποτ που θα συνδέει τις πόλεις της Θεσσαλονίκης και της Σμύρνης. Τόνισε ακόμα ότι πραγματοποιούνται προσπάθειες για την έναρξη πτήσης Άγκυρας – Αθήνας.

Αναφερόμενος στους πρόσφυγες, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι κατόπιν παρατεταμένων διαπραγματεύσεων με την ΕΕ συμφωνήθηκε η οργάνωση της έκρυθμης μετανάστευσης.Ο κ. Τσίπρας προσφώνησε τον κ. Νταβούτογλου «Φίλε μου Αχμέτ» και είπε ότι προτάθηκε αμοιβαία ο τερματισμός προσέγγισης εμπλοκών ως «casus belli». Πρόσθεσε δε, «βρισκόμαστε κοντά στη λύση για το Αιγαίο και την Κύπρο». Αναφερόμενος στη συνεργασία των δύο χωρών για το ζήτημα των προσφύγων, ο κ. Τσίπρας είπε ότι επικαιροποιήθηκε το Πρωτόκολλο Επανεισδοχής, και επισήμανε ότι δεν είναι ευθύνη της Τουρκίας και της Ελλάδα το γεγονός ότι οι πρόσφυγες περνούν στην Ευρώπη.

-Η εφημερίδα Sabah με τίτλο «Θα αφαιρέσουμε τον πόλεμο από το λεξιλόγιό μας» γράφει: Ο Πρωθυπουργός κ. Νταβούτογλου, ο οποίος υποδέχθηκε τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα στη Σμύρνη, έδωσε τα εξής μηνύματα φιλίας : Στις διερευνητικές επαφές καλύφθηκε η απόσταση προς την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του Αιγαίου. Θα ελαχιστοποιήσουμε τις διαφωνίες στον εναέριο χώρο. Θα αφαιρέσουμε από το λεξιλόγιό μας, τη λέξη «πόλεμος». Οφείλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε μια λίμνη φιλίας. Έχουμε ξεπεράσει το ψυχολογικό κατώφλι.

Οι διχογνωμίες δεν συνιστούν εμπόδιο για τη συνεργασία μας.

-Η εφημερίδα Hurriyet έχει τίτλο «Tριαντάφυλλα στις γυναίκες δημοσιογράφους από τους δύο Πρωθυπουργούς» .Στην ίδια εφημερίδα Hurriyet δημοσιεύεται μία ακόμα είδηση (με τίτλο «Μπέρδεψε τη Βουλή η χρήση της λέξης “Άπιστος Έλληνας”»), αναφέρει ότι μεσούσης της συνάντησης του Έλληνα και Τούρκου Πρωθυπουργού στη Σμύρνη, στη Βουλή, όπου διεξάγονταν η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, ο Υπουργός Οικονομικών Ναγτζί Αγμπάλ, μπέρδεψε τα μέλη του Κοινοβουλίου, με την επιλογή ανάγνωσης ενός ποιήματος του Ισμέτ Οζέλ, για να απαντήσει στο βουλευτή του CHP, Μεχμέτ Τουμ, ο οποίος είχε διαβάσει ένα ποίημα του Χαζίμ Χικμέτ. Το ποίημα όμως που επέλεξε ο Υπουργός, έκανε αναφορά στους «Άπιστους» Έλληνες.

-Η εφημερίδα  Milliyet έχει τίτλο «Δεν αυξάνεται ο αριθμός σε μας» (εννοεί ο αριθμός των προσφύγων»

-Η εφημερίδα   Milliyet (εκδ Αιγαίου) έχει τίτλο : «Στη Σμύρνη έπειτα από 95 χρόνια»

– Η εφημερίδα  Posta έχει πρωτοσέλιδο τιτλο  «Έφυγε ο εισβολέας, ήρθε ο φίλος» και ως «εισβολέα» εννοεί τον  Δημήτριο Γούναρη.

– Η εφημερίδα  Haberturk έχει τίτλο «To Αιγαίο θα γίνει θάλασσα χαράς, όχι δράματος»

-Η  αγγλόγλωσση εφημερίδα  Daily Sabah έχει τίτλο Turkish, Greek business community gather to increase cooperation

-Η αγγλόγλωσση εφημερίδα  Hurriyet Daily Newsέχει τίτλο : Greek PM Tsipras in İzmir for talks with Davutoğlu

Η τουρκική TV

Με τον τίτλο ”Ιστορική συνάντηση στην .Σμύρνη ” παρουσίασε το θέμα η κρατική τηλεόραση:<<Μία μέρα έπειτα από την Σύνοδο Κορυφής μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας που έγινε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου φιλοξένησε τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα στην Σμύρνη.Η βούληση για συνεργασία κατά της προσφυγικής κρίσης στο Αιγαίο αναδείχθηκε από την 4η Συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκίας-Ελλάδας.Μετά από την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, Νταβούτογλου και Τσίπρας έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου.Ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν την ίδια προοπτική γύρω από την μεταναστευτική κρίση.«Κατά την προσεχή διαδικασία επιθυμούμε να δούμε το Αιγαίο όχι σαν μια θάλασσα του δράματος στην οποία χάνουν τη ζωή τους αθώοι άνθρωποι αλλά σαν μια θάλασσα στην οποία Τουρκία και Ελλάδα μοιράζονται τη χαρά», είπε.

Ο Νταβούτογλου ανέφερε εξάλλου :«Θα γίνουν επενδύσεις στον τομέα μεταφορών στις δυο μεριές του Αιγαίου. Θα δημιουργηθεί υποδομή δρομολογίων με φεριμπότ μεταξύ της Ίζμιρ και της Θεσσαλονίκης. Θέλουμε να προωθήσουμε την ταχεία σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ Θεσσαλονίκης και Κωνσταντινούπολης. Προσέξαμε πως δεν υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ των δύο πρωτευουσών. Ήρθαμε σε επαφή με τις Τουρκικές Αερογραμμές. Οι πτήσεις μεταξύ Άγκυρας  και Αθηνών θα ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό».

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε εξάλλου ότι θα αξιοποιήσουν τις δυνατότητες για να αυξηθεί ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών από 6 σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια.


Κατά την συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Η Ελλάδα και η Τουρκία δεν είναι η αιτία που δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μεταναστεύουν στην Ευρώπη. Η εκεχειρία στη Συρία πρέπει να συνεχιστεί. Η Τουρκία και η Ελλάδα δεν ευθύνονται για την προσφυγική κρίση».«Συμφωνούμε ότι και το Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί με δίκαιο τρόπο», σημείωσε.Αναφερόμενος στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, είπε τα εξής:«Η Ελλάδα πάντοτε υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Η ένταξη της Τουρκίας είναι σημαντική τόσο για τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, όσο και για την περιοχή».

Οι πιο πρόσφατες αναρτήσεις