Γράφει ο Χρήστος Καλογερόπουλος - Βαλκάνιος
Μετά την απόφαση της Σλοβενίας και της Σερβίας να κλείσουν τα σύνορα σε όσους δεν διαθέτουν ταξιδιωτικά έγγραφα, ο αποκλεισμός των προσφύγων στην Ελλάδα είναι πλέον γεγονός. Το μοναδικό στοιχείο που βοηθάει τα πράγματα είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα. Σε αυτό το κομμάτι η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει τόσο νόμιμα όσο και άτυπα προκειμένου να διευκολυνθεί η αναχώρηση τους. Την Ελληνική μεθόριο υπάρχουν Έλληνες που την ξέρουν πολύ καλά και δεν θα τους ήταν καθόλου δύσκολο να διευκολύνουν την διαφυγή.
Μάλιστα ήδη έχει στηθεί εμπόριο διακινητών στην Ειδομένη και δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι αποτελεί ανήθικη πράξη, όταν οι γείτονες μας Τούρκοι όχι μόνο ανέχονται αλλά συνεργάζονται και εισπράττουν και μερίδιο για αυτές τους τις υπηρεσίες. Αν θέλαμε δε να προστατέψουμε και τους πρόσφυγες από την εκμετάλλευση θα ήταν ηθικότατη πράξη η άτυπη κρατική προσπάθεια διοχέτευση τους σε συγκεκριμένους προορισμούς. Εμείς θα λέγαμε διοχέτευση τους προς Τουρκία , Βουλγαρία, Σκόπια και Αλβανία.
Συγκεκριμένα όπως επισημαίνει το Spiegel Online, η Ελλάδα έχει πλέον αποδεχθεί τη νέα πραγματικότητα ότι χιλιάδες πρόσφυγες δεν μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην δυτική Ευρώπη και ετοιμάζει 15 νέα κέντρα φιλοξενίας για 17.400 ανθρώπους. Αν όλα πάνε, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το πρώτο κατάλυμα θα είναι έτοιμο την ερχόμενη Κυριακή. Στην Ειδομένη ζουν σήμερα περίπου 13.000 πρόσφυγες υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.
Ο Γιώργος Κυρίτσης, εκπρόσωπος συντονιστικού για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, επιβεβαίωσε στο Spiegel Online ότι θα γίνει μετεγκατάσταση των προσφύγων της Ειδομένης μόλις ετοιμαστούν οι νέοι χώροι φιλοξενίας. Όπως δήλωσε ο Έλληνας εκπρόσωπος «είναι προς το συμφέρον των προσφύγων να εγκατασταθούν σε κατάλληλα καταλύματα. Η εκκένωση θα γίνει προσεκτικά, αλλά θα καταστήσουμε σαφές στους πρόσφυγες ότι προς το παρόν δεν υπάρχει δυνατότητα να συνεχίσουν το ταξίδι τους και ότι δεν υπάρχει κανένα νόημα να παραμένουν εκεί».
Βέβαια τα νέα κέντρα φιλοξενίας δεν αρκούν για να καλυφθούν οι υπάρχουσες ανάγκες, μιας και σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, περισσότεροι από 40.000 πρόσφυγες βρίσκονται σήμερα στην ελληνική επικράτεια. Από αυτούς 6.830 έχουν καταγραφεί σε νησιά του Αιγαίου, ενώ 8.340 ζουν αυτή τη στιγμή στο νομό Αττικής. Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες στην Αττική ζουν σε τρία κέντρα μετεγκατάστασης στην Αθήνα και κάποιοι άλλοι έχουν εγκατασταθεί στο λιμάνι του Πειραιά.
Εν τω μεταξύ πολλοί πρόσφυγες είναι αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουν την προσπάθεια και απευθύνονται σε διακινητές. Σύμφωνα με τις αρχές της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, οι συναντήσεις διακινητών και προσφύγων γίνονται σε ξενοδοχείο στους Ευζώνους, σε απόσταση 500 μέτρων από τα σύνορα ΠΓΔΜ-Ελλάδας. Για 800 ευρώ οι διακινητές υπόσχονται στους πρόσφυγες ότι περίπου σε οκτώ ώρες πεζοπορίας θα έχουν φθάσει στο Σελεμλί, στην απέναντι πλευρά των συνόρων.
Θεωρούμε ότι όσα κέντρα υποδοχής και εγκατάστασης στηθούν ποτέ δεν θα είναι αρκετά καθόσον οι πρόσφυγες όλο και θα πολλαπλασιάζονται, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα κλίμα δυσάρεστο για όλους, καθόσον ούτε η Ελλάδα θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τους ούτε και οι ίδιοι θα είναι ευχαριστημένοι από την παραμονή τους στη χώρα.
Η μοναδική λύση είναι η νόμιμη ή άτυπη οργανωμένη διαφυγή τους. Είμαστε κύριοι Αξιωματούχοι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και σε κατάσταση κρίσης, για να μην χρησιμοποιήσουμε τον όρο άτυπου πολέμου, τόσο με την Τουρκία όσο και με αυτούς που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.
Επιτέλους πρέπει να αντιδράσουμε δυναμικά και έξυπνα, δεν πρέπει να αφήσουμε περαιτέρω την κατάσταση, η δράση πρέπει να είχε ήδη ξεκινήσει. Ένα τρόπο τον προτείναμε ήδη, φανταζόμαστε δεν είναι ο μοναδικός, αλλά πρέπει να στοχεύει στην άμεση με κάθε τρόπο εκκένωση.
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο